Bebek Dostu Hastane
10 Ekim 2018


“BEBEK DOSTU HASTANE” UYGULAMASI NEDİR? 
 
     Sağlık Bakanlığınca bebek sağlığının geliştirilmesi, bebek ölümlerinin azaltılması, sağlıklı bir gelişim ve büyüme için yürütülen bir çok sağlık program ve projesi bulunmaktadır. Bilindiği üzere, Anne sütü ile beslenme, çocuğun sağlığı ve gelişmesi için ana koşuldur. Aynı zamanda annelerin sağlığı için de önemlidir.
    Anne ve çocuk sağlığı ve beslenme alanlarında dünya genelinde çalışmalar yürüten UNICEF ve WHO, çocuk beslenmesine ilişkin uygulamaların düzeltilmesi gereğinin de bilinciyle, 1991 de Bebek Dostu Hastaneler programını gündeme getirdiler. Bu program “10 adımda başarılı emzirme” ilkelerinin uygulanması ile bebeğin anne sütü ile beslenmesini sağlamak, emzirmeyi özendirmek ve desteklemek amaçlamaktaydı. Günümüzde de dünyadaki birçok doğum kliniği “Bebek Dostu” statüsüne erişebilmek için çaba göstermektedir.
    Aynı zamanda, yıllardır yürürlükte olan anne sütü muadillerine ilişkin Uluslararası Yasa kapsamında anne sütü ile beslenmeyi ticari etkilerden korumak için büyük çaba sarf edilmektedir. ‘’Bebek Dostu Sağlık Kurumu’’ olmanın bir koşulu da kurumun anne sütü ile beslenme dışındaki ürünler ve promosyonlarını kabul etmemesi ve bunların dağıtımını yapmamasıdır. Ancak, başarılı olarak emzirmeye başlamış anneler bile çoğu zaman doğumdan birkaç hafta sonra doğrudan ek gıdaya başlayabilmekte ve/veya emzirmeyi bırakabilmektedir.
   Gebelik ve doğum sonrası kadınlara ve çocuklara sağlık hizmeti veren sağlık çalışanlarının emzirmenin sürdürülmesi konusunda büyük sorumlulukları vardır. Emzirme çocuklara yaşam için en iyi başlangıcı sağlar. Dünyada her sene bir milyondan fazla çocuğun anne sütü ile beslenemediği için ishal, solunum yolu ve diğer enfeksiyonlardan öldüğü bilinmektedir. Birçok çocuk anne sütüyle beslenmediğinde, yakalanamayacağı hastalıklara yakalanmaktadır. Emzirme ayrıca anne sağlığını da korumada yardımcı olmaktadır.
    Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF her bebeğin doğumdan itibaren ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini 6. aydan sonra ek besinlerle birlikte olmak koşuluyla en az 2 yaşına kadar anne sütüyle beslemenin devam ettirilmesini önermektedirler.

İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ: BEBEKLERE İLK 6 AY ANNE SÜTÜNDEN BAŞKA HİÇ BİR GIDA VERİLMEMELİDİR: (TIBBI GEREKLİLİKLER DIŞINDA)

   Anne sütünün ve emzirmenin desteklenmesi ve sürdürülebilmesi için ilk ve önemli doğru uygulama bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesinin sağlanmasıdır. Hizmet alıcılar bu konuda mutlaka bilgilendirilmelidir.

    Ek gıdalara erken başlamak, hiçte azımsanmayacak kadar çok başvurulan bir beslenme değişikliğidir. Yani çevremizde, ne yazık ki emzirmeye erken başlansa da, bir çok dış etki ve yanlış uygulamalar nedeni ile anne sütünü erken aylarda ek gıdalarla birleştiren, hatta erken aylarda emzirmeyi kesen, kesmek zorunda kalan ve bu nedenle yardıma ihtiyacı olan anneler vardır. Esas önemli olan, erken emzirmeye başlamak (doğumdan sonra ilk yarım saat içinde) ve ilk 6 ay sadece anne sütü ile bebekleri beslemeye devam edebilmektir. Erken ek gıdaya başlamanın çok önemli sakıncaları vardır.
6 aydan önce, tamamlayıcı ek besinlere erken başlamanın sakıncaları şunlardır:

• Anne sütünün veriminin azalması
• Anne sütünün hastalıklara karşı koruyucu etkisini azaltması
• Büyüme açısından üstünlüğünün olmaması
• İlk aylarda dilin dışarı itme refleksinin güçlü olması
• Çiğneme becerisinin 6 aydan önce gelişmemesi
• Baş kontrolünün tam gelişmemiş olması
• Bebeklerin isteksizliği
• Böbrek fonksiyonlarının yeterince gelişmemesi
• Sindirim sistemindeki enzimlerin yeterince gelişmemesi
• Alerjik hastalıkların artmasına neden olması
• Katı besinlerin boğulmalara neden olabilmesi
• Başta pnomoni ve ishal olmak üzere hastalıklarda artışa neden olması
• Bebek morbiditesi (hastalanma) ve mortalitesinde (ölümlülük) artış

      Tüm bu nedenlerle ve anne sütünün bebek için gereklilikleri ve yaraları nedeni ile hizmet alıcıların bu konudaki “kaygı”, “bilgisizlik” ve “hatalı uygulamaları” mutlaka “doğru uygulamalar”, “kendine güven” ve “doğru bilgi” ile yer değiştirmelidir. Aile Hekimliği uygulamasının bebek sağlığı açısından, beklide en temel, vazgeçilmez ve koruyucu hizmet uygulaması budur ve eksiksiz verilmesi çok önemlidir. Ek besinlere mutlaka 6. Ayın bitiminden sonra (180 gün) anne sütü eşliğinde başlanmalı ve emzirme 2 yaşına kadar sürdürülmelidir. 

"Altın Bebek Dostu İl Erzincan" haberimiz için tıklayınız