Akupunktur Tedavisi
24 Haziran 2020

 
Tanımı: 
Akupunktur özel noktalara(kulaktan veya bütün vücuttan seçilirler) özel iğneler kullanarak veya lazer gibi uyaranlarla uyarılarak yapılan tedavi metodudur. 




Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır/Kullanılmamalıdır?

Ağrılı bütün durumlarda(baş, bel karın, kas ağrıları, adet ağrıları gibi),uyku bozukluklarında, kilo verdirmede, sigara bıraktırmada, stres yönetiminde, kemoterapi  uygulamalarında ortaya çıkan yan etkileri gidermede,  cilt hastalıklarında, astımda, yüz felçlerinde,

Aşırı bitkin olanlarda, hemofili tanısı almış, faktör VIII kullanmayan hastalarda, ağır şizofrenik hastalarda, iğneden çok korkanlarda kullanmamak daha uygundur.

Kimlere Uygulanmalı Kimlere Uygulanmamalıdır?

Uygulanması yasak olan yaş ve cinsiyet grubu yoktur.

Hangi Tedaviye Destek Amaçlı Kullanılır?

Kanser hastalarında, depresyon tedavisinde, kontrol edilemeyen hipertansiyon ve şeker hastalarında,  felçli hasatlarda (gaita ve idrar kontrolünü sağlamada)

Nasıl Uygulanır?

Çoğu kez direkt olarak noktalara iğneleme yapılır(iğneleme yerine herhangi bir ilaç verilmez.  Bu yüzden halk arasında “kuru iğneleme” olarak bilinir. Hastaların hafifçe bir şeyler yiyerek gelmeleri uygun olur. İğneleme yatak yapılır. İğne yapıldıktan sonra 20-25 dakika hasta yatar. Kulak akupunkturunda yatma şartı yoktur.

Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Tedavi olduğu gün banyo yapmamak, ağır egzersizlerde bulunmamak

Bu Alanda Doğru Bilenen Yanlışlar Nelerdir?

Akupunktur tedavisi sonrasında kilo alınmaz. Ve kan vermekte mahsur yoktur. Bir defalık iğneler kullanıldığından bulaşıcı hastalık kapmak söz konusu değildir

Bu Yöntemi Uygulayan Kişide Olması Gereken Özellikler (Sertifika, Eğitim vb.) Nelerdir?

Bu yöntemi uygulayan kişiler tıp doktoru olmalıdır. Ve akupunktur eğitimi aldığına ve akupunktur uygulayabileceğine dair bakanlık tarafından verilen sertifikası olmadır.



*Bilgiler, Sağlık Bakanlığı'nın web sitesinden alınmıştır.