Organ Bağışı Haftası (3-9 Kasım)
01 Kasım 2024

Organ Bağışı Nedir? 

Bir kişinin hayatta iken kendi isteği ile, tıbben yaşamı sona erdikten (beyin ölümü gerçekleştikten) sonra doku ve organlarının, başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu iki şahit huzurunda belgelemesidir. 

Kimler Organ Bağışında Bulunabilir? 

2238 sayılı “Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun” uyarınca, 18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir. 

Organ Bağışı Yapılan Birimler Hangileridir? 

Sağlık Müdürlüklerine, Kamu ve Özel tüm hastanelere, Organ Nakli Yapan Merkezlere, Aile Sağlığı Merkezlerine, Toplum Sağlığı Merkezlerine ve Bölge Koordinasyon Merkezleri tarafından çeşitli etkinlikler sırasında kurulan organ bağış stantlarına ve Erzincan Binali YILDIRIM Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Bağış Birimi ne yapılabilir. 

Organ Nakli Nedir? 

Fonksiyonunu mevcut hiçbir tedavi seçeneği ile yerine getiremeyen organın yerine, ölü veya canlı vericiden alınan organın tedavi amacıyla alıcıya nakledilmesi işlemidir.  

  1. Canlıdan Nakil 

 Yaşayan bir kimseden nakil amacıyla organ alınması, sadece alıcının tedaviden istifadesi için ve beyin ölümü gerçekleşmiş bir kimseden uygun organ bulunamadığı ve karşılaştırılabilir etkinlikte başka bir tedavi yöntemi seçeneğinin olmadığı durumlarda gerçekleştirilen nakil türüdür. 

  • Böbrek ve Karaciğer canlıdan nakil yapılabilen organlardır 

  • Kemik İliği canlıdan nakil yapılabilen dokudur

 

  1.  Kadavradan Nakil 

Yoğun bakımlarda beyin ölümü kararı verilmiş ve kişinin ailesi tarafında organ bağışına onay verilmiş kişilerden alınan organ ve dokuların ,organ  ve doku bekleyen hastalara nakledilme işlemidir. 

Hangi Organlar Bağışlanabilir? 

2238 sayılı “Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun”  çerçevesinde belirtilmiş organ  ve dokuların bir kısmı veya tamamı bağışlanabilmektedir. Ülkemizde tüm organ,doku ve kompozitlerin nakli yapılabilmektedir. 

Organ Bağışından Vazgeçilebilir Mi? 

Organ bağışından vazgeçilebilmektedir. Organ bağışından vazgeçildiğinde, organ bağışı kartının imha edilmesi ve karar değişikliğinin aile ve bağış yapılan birime bildirilmesi halinde bağış iptal edilmektedir.  

Aileden İzin Alınmakta Mı? 

2238 sayılı “Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun” uyarınca, 18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde olan herkes aileden bağımsız organ bağışında bulunabilir.Bağış sonrasında aile kişi tarafından bilgilendirilmelidir. . Organ bağış kartı olsa bile; kişinin beyin ölümü gerçekleştiğinde organ bağışı için gerekli yazılı onay aileden alınır. 

Sağlık Sorunları Bulunması Durumunda Bağışlanan Organlar Kullanılabilmekte Mi?  

Bağışlanan organların kullanılıp kullanılamayacağına kadavra donörlerde organ çıkarım ekibi tarafından ,canlı vericiden organın kullanımına ise ilgili  nakil merkezi tarafından karar verilmektedir. 

Bağışlanan Organlar İhtiyacı Olanlara Adil Bir Şekilde Nakledilmekte Mi? 

Ölen kişilerin bağışlanan organları Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Sistemi içerisinde akademisyenlerden oluşan bilimsel danışma komisyonlarının belirlediği kurallar ve prensipler çerçevesinde organ nakli merkezlerine ve hastalara tahsis edilmektedir. Irk, din, dil, cinsiyet ve statü farkı gözetmeksizin kurallar katı bir şekilde uygulanarak organlar en uygun hastalara adalet ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde nakledilmektedir. 

 

 

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi 

 

Organ Bağış Birimi İletişim 

 

0446 212 22 22 – 11046