Dil ve Konuşma Terapisi Nedir?
Dil ve konuşma terapisi, bireylerin dil, konuşma, ses, yutma ve iletişim becerilerindeki bozuklukların değerlendirilmesi, tanılanması, rehabilitasyonu ve önlenmesi süreçlerini kapsayan multidisipliner bir sağlık bilimidir. Bu alan, nörolojik, gelişimsel, psikososyal veya yapısal nedenlere bağlı ortaya çıkan iletişim ve yutma güçlüklerinin sistematik olarak ele alınmasını amaçlar.
Dil ve konuşma terapistleri, kapsamlı değerlendirme yöntemleri kullanarak bireylerin fonksiyonel iletişim yeteneklerini analiz eder ve bireyselleştirilmiş müdahale programları geliştirir. Müdahaleler, dil gelişimi gecikmeleri, artikülasyon bozuklukları, akıcılık bozuklukları, ses bozuklukları, nörolojik kaynaklı konuşma bozuklukları, yutma güçlükleri (disfaji) ve sosyal iletişim bozuklukları gibi çeşitli klinik durumları kapsamaktadır.
Bu disiplin, bireyin yaşam kalitesini artırmayı, sosyal katılımını desteklemeyi ve iletişim becerilerini optimize etmeyi hedefleyen kanıta dayalı uygulamalarla ilerler. Dolayısıyla, dil ve konuşma terapisi, iletişim alanındaki nörogelişimsel, nörolojik ve psikososyal sorunların yönetiminde kritik bir role sahiptir.
Dil ve Konuşma Terapisti Kimdir?
Dil ve Konuşma Terapisti; iletişim, dil, konuşma, ses ve yutma süreçlerinin gelişimi ve bozukluklarının önlenmesini, tanılanmasını, değerlendirilmesini, rehabilitasyonunu/habilitasyonu ve dil ve konuşma terapisi alanının bilimsel araştırmaları ile ilgilenensağlık meslek elemanıdır. Dil ve konuşma terapisi alanı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kendi otonomisi olan yasal ve özgün bir meslek olmasıyla birlikte belirli durumlarda farklı alanlarla multidisipliner çalışmayı gerektirir.
Dil ve konuşma terapistleri kişinin iletişimle ilgili yaşadığı sıkıntılar kapsamında değerlendirme yaparak uygun terapi programını hazırlar ve süreci yürütür. Terapi süreci boyunca yardım alan kişilere ya da ailelerine danışmanlık yaparak onları yönlendirir.
Dil ve Konuşma Terapistlerinin Çalışma Alanları
Dil ve Konuşma Terapistlerinin Çalışma Alanları:
- Dil Bozuklukları: Çocuklarda ve erişkinlerde dil gelişim gecikmeleri, dil anlama ve ifade güçlükleri, afazi gibi nörolojik dil bozuklukları.
- Konuşma Bozuklukları: Artikülasyon bozuklukları, fonolojik problemler, kekemelik (akıcılık bozuklukları), dizartri gibi motor konuşma bozuklukları.
- Ses Bozuklukları: Ses kısıklığı, ses kalitesi problemleri, fonasyon ile ilgili rahatsızlıklar.
- Sosyal İletişim Bozuklukları: Sosyal etkileşimde güçlükler, pragmatik iletişim sorunları ve otizm spektrum bozukluğu gibi durumlarla ilişkili iletişim problemleri.
- Bilişsel-İletişim Bozuklukları: Bellek, dikkat, problem çözme gibi bilişsel süreçlerin iletişimi etkilediği durumlar.
- Yutma Bozuklukları (Disfaji): Yutma işlevinde güçlükler ve beslenme ile ilgili problemler.
- Nörolojik Kökenli İletişim Bozuklukları: İnme, kafa travması, demans ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıklara bağlı konuşma ve dil problemleri.
- Okuma-Yazma Bozuklukları: Dil temelli öğrenme güçlükleri, disleksi ve yazma problemleri.
Dil ve Konuşma Terapisti Başvuru Yöntemi
Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden 0-18 yaş grubu hastalar için; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk ve ErgenRuh Sağlığı ve Hastalıklarıpolikliniklerinden birine randevu alınması gerekmektedir. Yetişkin hastalar için;Kulak Burun Boğaz(KBB), Nörolojipolikliniklerinden birine randevu alınması gerekmektedir.
İlgili hekim tarafından yapılan muayene sonucunda, dil ve konuşma terapisi açısından değerlendirilmesi uygun görülen hastalar, konsültasyon ile Dil ve Konuşma Terapisi Polikliniği’ne yönlendirilir.
Dil ve Konuşma Terapisi Birimi hastanemizin Dörtyol Yerleşkesinde B blokta bulunmaktadır.Birimimizde Uzman DKT. Gizem Nur GÖR ve DKT. Hakan KOCA tarafından hizmet verilmektedir.