Dil ve Konuşma Terapisi
08 Kasım 2024

DİL VE KONUŞMA TERAPİSİ NEDİR?

  Dil ve konuşma terapisi, bireylerin  dil, konuşma,ses, yutma ve iletişim becerilerini geliştirmek için tasarlanmış bir uzmanlık alanıdır. Dil, konuşma, ses, yutma ve beslenme bozuklukları çocukluk döneminden başlayarak yaşlılık dönemine kadar olan süreçteki bireyleri etkileyebilmektedir. Dil ve konuşma terapisi, çocukluktan yetişkinliğe kadar geniş bir yaş yelpazesine uygulanabilir.

   Çocuklarda gelişimsel gecikmeleri, artikülasyon sorunlarını ve dil bozukluklarını tedavi ederken, yetişkinlerde inme, beyin hasarı, nörolojik bozukluklar ve yaşa bağlı dil sorunları gibi durumlarla ilgilenir. Terapistler, bireysel ihtiyaçlara göre özelleştirilmiş tedavi planları oluşturur ve çeşitli teknikler kullanarak dil ve konuşma becerilerini geliştirir.

    Erken teşhis ve müdahale, terapinin etkinliğini artırır ve bireylerin sosyal, akademik ve profesyonel yaşam kalitesini yükseltir. Dil ve konuşma terapisi, bireylerin etkili iletişim kurma yeteneklerini geliştirerek, yaşamlarını daha bağımsız ve tatmin edici hale getirir.

 

DİL VE KONUŞMA TERAPİSTİ KİMDİR?

 

  Dil ve Konuşma Terapisti; iletişim, dil, konuşma, ses ve yutma süreçlerinin gelişimi ve bozukluklarının önlenmesini, tanılanmasını, değerlendirilmesini, rehabilitasyonunu ve dil ve konuşma terapisi alanının bilimsel araştırmaları ile ilgilenen; sağlıklı, hasta veya engelli bireylerin yaşam kalitelerinin artırılmasını hedefleyen sağlık meslek elemanıdır. Dil ve konuşma terapisi alanı üm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kendi otonomisi olan yasal ve özgün bir meslek olmasıyla birlikte belirli durumlarda farklı alanlarla multidisipliner çalışmayı gerektirir.

  Dil ve konuşma terapistleri kişinin iletişimle ilgili yaşadığı sıkıntılar kapsamında değerlendirme yaparak uygun terapi programını hazırlar ve süreci yürütür. Terapi süreci boyunca yardım alan kişilere ya da ailelerine danışmanlık yaparak onları yönlendirir.

DİL VE KONUŞMA TERAPİSTLERİNİN HİZMET ALANLARI NELERDİR?

·         Konuşma sesi bozuklukları

·         Akıcılık bozuklukları

·         Gecikmiş dil ve konuşma

·         Edinilmiş dil bozuklukları

·         Motor konuşma bozuklukları

·         Ses bozuklukları

·         Rezonans bozuklukları

·         Yutma bozuklukları

·         Beslenme bozuklukları

DİL VE KONUŞMA TERAPİSİNE  BAŞVURU NASIL OLUR?

  Dil ve konuşma terapisi birimine direkt randevu verilmemekte, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk ve Ergen  Ruh Sağlığı Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Poliklinikleri tarafından yönlendirme ile hasta kabulü yapılmaktadır.

  Birimimiz A Blok ve B Blok zemin katta poliklinikler koridorunda hafta içi 08.30-17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.